Werk kan efficiënter, ook ons werk hebben we efficiënt gemaakt
Standaard Op Maat
De ideale combinatie van standaard- en maatwerk software
Login
Standaard functionaliteit voor beheer van users, rol afhankelijk menu systeem, PC+Mobile web layout en API's (interface met andere applicaties functionaliteit).
Configuratie
Alle KickerPlaza WebApps (onderdelen) zijn aan of uit te zetten. Ook bepaalde schermen (zoals een Dashboard) zijn uitbreidbaar en instelbaar. Alles is rolafhankelijk instelbaar.
Maatwerk
KickerPlaza is gebouwd op een generator. Die kan webformulieren genereren, maar diverse output zoals documenten en email. Met deze generator kan functionaliteit op maat worden toegevoegd.
Het is een klassiek dilemma: kies ik voor standaard software of maatwerk.
Er zijn vele sites die de voor- en nadelen toelichten of opsommen, al dan niet gekleurd vanwege de eigen dienstverlening. Een paar aardige:
Standaard software is maatwerk (Computable)
Standaard software of maatwerk software? (IT-Councelor)

Een korte samenvatting van die sites:
Standaard software is in aanschaf en onderhoud goedkoper
Standaard software is na de aanschaf direct bruikbaar
Maatwerk software sluit beter aan op de bedrijfsprocessen
Maatwerk software zorgt voor onderscheidend vermogen t.o.v. concurrenten

De conclusie van beide artikelen komt overeen met de visie van KickerPlaza: een goede keuze is bedrijfs- en materie afhankelijk. Standaard software is niet altijd beter, maatwerk software ook niet.

Wij hebben bij veel organisatie gelukte en mislukte implementaties van zowel standaard- als maatwerk software gezien. De balans is redelijk aanwezig, het lijkt zelfs redelijk onafhankelijk te zijn van de keuze tussen standaard- of maatwerk software. Het zegt meer over de organisatie dan het type software.
Echter, de tijden zijn veranderd:
Standaard software is vaak vergaand instelbaar, bijvoorbeeld Workflow- en CRM-software.
Sowieso is (moderne) standaard software nagenoeg altijd enigszins instelbaar.
Er zijn nieuwe methoden voor het snel ontwikkelen van maatwerk software, bijvoorbeeld Model Driven Development en Component Based Development.
Er is specifieke MDD software, CBD is vooral een werkwijze.

Er lijkt een soort middenweg te ontstaan. Die lijkt Best of both Worlds Maar helaas, schijnt bedriegt.
Met alleen instelbare software is vaak toch nog een soort ontwikkeltraject of zelfs programmeercode nodig, voor materie-, sector- of organisatie specifieke zaken.
Met nieuwe methoden kan snel maatwerk worden geprogrammeerd, maar ook daarbij geldt hetzelfde: ontwikkeltraject en programmeercode nodig. V.w.b. het gebruik van componenten (of frameworks) geldt bovendien dat die niet altijd met elkaar (blijven) praten en doorgaans slecht voor de performance zijn.
De Best of both Worlds bestaat ons inziens wel. Door namelijk beide te hanteren in één software systeem:
Standaard software voor standaard functionaleit met betrekking tot bepaalde materie* (User beheer, menu, layout, API's)
Uitbreidbaarheid via standaard modules en formulieren voor specifieke (rolgebonden) functionaliteit
Instelbaarheid door functionaliteit via parameters te genereren (bijv. Dashboard en documenten)
Software generator** die onder de standaard software ligt en bruikbaar is voor maatwerk

* Met 'materie' wordt 'werken in een organisatie' bedoeld. En dus niet een site/webapplicatie voor B2C. Wel kan het gaan om mensen die werken bij verschillende juridische organisaties, maar samenwerken in een (virtuele) organisatie.

** Er zijn veel software generatoren. Maar deze genereren code. De generator onder KickerPlaza is een dubbele generator: de ontwikkelaar genereert een set van parameters, waarna real time html/css/javascript wordt gegenereerd bij aanroep van de applicatie. Dit biedt veel meer flexibiliteit en voorkomt onderhoudsproblemen. Bij 'brokjes' maatwerk wordt ook gebruik gemaakt van de (componenten van de) generator. De generator is in eigen beheer ontwikkeld, waarbij er samenwerking is geweest met de TU-Delft (programma MoDSE).
Reactie zijn van harte welkom! Email naar info@kickerplaza.nl!